Wie is De Hondenman?

Hoe ben ik De Hondenman geworden? De korte versie is dat ik een dierenliefhebber ben, met honden ben opgegroeid en al jaren met hondentraining bezig ben. De lange versie vind je hieronder.

Jong geleerd

Ik zal me allereerst even voorstellen: Ik ben Olle Vastbinder en ik ben sinds 2010 ‘De Hondenman’. Ik kan me geen moment herinneren in mijn 39-jarige leven dat ik niet omringd was door honden. De aanleiding dat ik me echt ben gaan interesseren voor hun gedrag ligt verrassend genoeg bij een moment dat het even misging.

Hondenschool en hondentraining de Hondenman
Foto: Michael Basten

Ik ben namelijk als jongetje wel eens gebeten door een hond. Maar ik wist toen al dat dat mijn eigen fout was. Ik wilde oh zo graag een klein hondje even oppakken en aaien. Maar dat hondje wilde dat niet.

Ik had dat eigenlijk al een beetje gezien – het hondje dook weg en liet zijn tanden zien – maar ik negeerde die signalen. Als je na zulke waarschuwingen toch iets gaat doen wat die hond niet wil, dan kun je een reactie verwachten. Terecht dus dat ik uiteindelijk een flinke beet in mijn neus te pakken had toen ik het hondje wilde oppakken.

Hondenschool en hondentraining de HondenmanIk had wel mijn lesje geleerd. Die ene ervaring toen ik pakweg acht jaar was, heeft me er bewust van gemaakt dat honden heel duidelijk maken wat ze willen, als je maar op de signalen let.

Voortaan benaderde ik honden veel rustiger en keek ik eerst naar de gedragingen van de hond. Aan mijn neus is inmiddels niets meer te zien, maar ik heb er persoonlijk dus wel ‘iets’ aan over gehouden.

Beste start

Hondenschool en hondentraining de Hondenman
Foto: Judith Houben

Mijn interesse om met honden te werken was gewekt en is gebleven. Ik ging jarenlang met mijn ouders mee naar de lokale hondenschool om te kijken naar de training van onze eigen honden.

Maar helaas was ik nog te jong om zelf te mogen trainen. Maar toen ik dertien jaar werd, was ik eindelijk oud genoeg om zelf aan de slag te mogen gaan.

Natuurlijk waren onze honden al jarenlang getraind en was het dus een koud kunstje om het stokje van mijn ouders over te nemen. Een betere start had ik me niet kunnen wensen. Ik heb in die tijd vooral zelf veel geleerd over honden en hun gedrag.

Bobby en Yorick

Inmiddels heb ik al veel verschillende honden getraind. Eerst mijn eigen honden. Vervolgens de honden van anderen als hobby en inmiddels dus als echt werk.

Hondenschool en hondentraining de Hondenman
Foto: Michael Basten

Mijn grote inspiratie is mijn eigen hond Bobby. Die hebben we uit het asiel gehaald toen hij twee jaar oud was. Hij was daar gedumpt omdat hij onhandelbaar zou zijn, niet zou willen luisteren en de kinderen zou hebben gebeten.

Maar binnen enkele maanden hadden Bobby en ik samen al een prijs gewonnen voor gehoorzaamheid en deed hij het op alle vlakken heel goed. Na alle gehoorzaamheidscursussen te hebben doorlopen hebben Bobby en ik jarenlang aan behendigheid gedaan.

Maar helaas werd Bobby ook een jaartje ouder en zijn we begin 2014 uit voorzorg gestopt met behendigheid.

Hondenschool en hondentraining de Hondenman
Foto: Michael Basten

In augustus 2014 kregen we er een nieuw maatje bij, Yorick, een driejarige Cocker Spaniël uit het asiel. Ook deze hond was wegens ‘te druk’ in het asiel beland. En ook hier hebben we na verloop van tijd een rustig en zelfverzekerd hondje van weten te maken.

Buiten mag hij zich uitleven en doet dat hartstikke goed en enthousiast, ondanks dat hij maar drie poten heeft. Hij is voordat wij hem uit het asiel gehaald hebben helaas een voorpoot verloren bij een ongeluk. Maar dat maakt van hem absoluut geen zielig hondje.

Hondenschool en hondentraining de HondenmanIn huis is hij zo blij en uitgeraasd van zijn dagelijkse wandelroutine dat hij zelfs rustiger is dan onze oude Bobby. De snelle transformaties van Bobby en Yorick laten wel perfect zien dat het gedrag van een hond altijd een reflectie is van het leven van zijn baas. Inmiddels zijn ze echt beste vrienden geworden.

Hondenuitlaatservice Mee Met Bobby

Toen we Bobby twee jaar hadden vervulde mijn vriendin een langgekoesterde wens. Ze begon een hondenuitlaatservice. Een naam was snel gevonden. Aangezien Bobby een grote rol zou spelen, kozen we voor ‘Mee Met Bobby‘.

Samen hebben we in de zes jaar dat Mee Met Bobby nu bestaat vele honden uitgelaten. We hebben de meest uiteenlopende rassen en karakters mee gehad op onze wandelingen.

Karin van hondenuitlaatservice Mee Met Bobby | Foto: Judith Houben
Karin van hondenuitlaatservice Mee Met Bobby | Foto: Judith Houben

Mee Met Bobby verschaft mij de perfecte hondengedragsopleiding. De beste opleiding is de praktijk. Door Mee Met Bobby krijg ik steeds weer ander hondengedrag te zien, in allerlei verschillende groepencombinaties.

Het is hondengedrag in zijn meest zuivere vorm. De ware aard van een hond komt immers naar boven wanneer hij omringd is door andere honden. En het blijft niet alleen bij het bekijken van hondengedrag; het is een van de speerpunten van onze kleinschalige uitlaatservice dat we de omgang tussen de honden regelen.

Karin van hondenuitlaatservice Mee Met Bobby | Foto: Judith Houben
Foto: Judith Houben

Zo zorgen we ervoor dat alles veilig verloopt. Ik heb daardoor veel geleerd over de houding van een roedelleider. Ook de intakegesprekken bij nieuwe klanten zijn steeds weer een bron van inspiratie.

Iedere baas gaat weer anders met zijn hond om. Eigenwijs als we in dit koude kikkerlandje zijn, heeft iedereen weer een eigen visie op wat zijn hond kan en wat ze ervan willen verwachten.

Vergelijkend warenonderzoek

Mijn opleiding is de beste van allemaal, en dat is twintig jaar praktijkervaring met honden en hun baasjes. Ik heb met verschillende honden getraind bij verschillende hondenscholen die allemaal weer hun eigen methodes gebruiken.

De dagelijkse praktijk van de uitlaatservice heeft me veel laten zien over het natuurlijk gedrag van honden.

Geslaagd!
Geslaagd!

In juni 2013 ben ik met een 8 gemiddeld geslaagd voor het officiële examen Kynologische kennis van de Raad van Beheer. Deze cursus richt zich op de algemene kennis over honden en bestaat uit een aantal hoofdonderdelen zoals gedragsleer, gezondheidsleer en rassenkennis.

Ik heb me verdiept in een groot aantal technieken om honden te trainen. En ik ben van mening dat geen van die technieken DE beste is. Bij de ene hond is methode A het beste, bij de ander pakt methode B juist goed uit.

En bij weer een ander levert een combinatie tussen methode C en methode A weer het meeste op. Ik bekijk wat bij jouw hond past en wat het beste is voor jouw hond.

Ik ben van mening dat bij alle methodes goede en minder goede of zelfs slechte punten te vinden zijn. Daarom heb ik in de loop der jaren de verschillende visies op hondentraining bekeken en heb voor mezelf de punten eruit gehaald waarvan ik merkte dat die goed werken. De band tussen baas en hond komt bij mij altijd op de eerste plaats. Ze moeten elkaar vertrouwen.

In de ideale situatie gedraagt de mens zich als baas en gehoorzaamt de hond. Als Hondenman help ik je graag bij het creëren van deze ideale situatie.

En de rest van de week?

Naast mijn drukke bestaan als Hondenman werk ik doordeweeks bij de leukste fietsenwinkel van Nederland, Mantel.com. Ik schrijf daar als copywriter teksten voor andere het blog en het Mantel magazine.
Groetjes en misschien tot snel!

Olle