Iedere zondag ga ik met vijf honden en hun baasjes het bos in om gezellig te trainen. Deze hondentraining is een combinatie van een traditionele gehoorzaamheidscursus – zoals je die op een hondenschool krijgt – en een wandeling en heet de ‘luisterwandeling’. De ideale manier om sportief met je hond bezig te zijn en tegelijkertijd te werken aan een gehoorzame hond!

De focus ligt op een gezellige wandeling, de gehoorzaamheidsoefeningen spelen geen belangrijke rol. Ook heb ik geen examens.

Hoe werkt de luisterwandeling?

Door de afwisseling van kleine gehoorzaamheidsoefeningen (op het niveau van jouw hond) en lopen is de luisterwandeling voor hond en baas een rustige en speelse manier om commando’s aan te leren. Maar vooral het samen met je hond iets doen is de kracht van de luisterwandeling.

Een groot voordeel ten opzichte van het trainen op een vast veld is dat we in het bos situaties tegenkomen die je zelf met je hond ook tegenkomt.

Zo kunnen we bijvoorbeeld het najagen van hardlopers, fietsers of paarden heel effectief afleren. En natuurlijk het gedrag van de honden onderling in de groep en alle verschillende honden die we in het bos tegenkomen levert veel leerzame situaties op.

Door de kleine lesgroepen is er voldoende tijd om vragen te stellen en om leuke leerzame spelletjes met de honden te doen.

Het gehoorzaamheidsniveau van je hond is van ondergeschikt belang. Door de persoonlijke aanpak en kleine groepen is elke les voor alle gehoorzaamheidsniveaus interessant en leuk. Wel moet je hond redelijk sociaal zijn in de omgang met andere honden.

Per hond mogen er maximaal twee baasjes mee met de wandeling. Kinderen mogen meelopen en trainen vanaf een leeftijd van 15 jaar.

De lestijden

De luisterwandeling vindt plaats op zondagochtend van 10.00 uur tot 11:30 uur. We spreken af in een van de vele mooie bosgebieden rond Nijmegen en zijn per les ongeveer anderhalf uur bezig.

Ik raad aan om al om 09.45 uur op de locatie aanwezig te zijn, want om exact 10.00 uur lopen we het bos in. Eventuele laatkomers kunnen proberen om nog aan te sluiten, maar we wachten op niemand. Dit om te voorkomen dat we in plaats van lekker te gaan wandelen we alleen maar staan te wachten.

Let er ook op dat de wandeling anderhalf uur duurt en intensief is. Een hond moet minimaal zes maanden oud zijn om mee te mogen op de luisterwandeling.

Neem op warme dagen dan ook drinken (en een drinkbakje) mee voor jezelf en je hond. En zorg ervoor dat je op koude of natte dagen warm bent aangekleed (en de hond eventueel ook).

Kosten en betaling

De lessen gaan in reeksen van tien. Voor de hele lesreeks betaal je 145 euro. Betaling geschiedt altijd vooraf via bank/giro en niet contant. Je krijgt een duidelijke btw-factuur. Na betaling is je aanmelding definitief.

Annuleren kan tot maximaal 8 weken voor aanvang van de lesreeks. Je ontvangt dan het volledige bedrag retour. Bij annulering binnen 8 weken vindt er geen restitutie plaats.

Voorwaarden

De luisterwandeling is geschikt voor ieder enthousiast hondenbaasje van 15 jaar en ouder, maar er zijn wel enkele voorwaarden.

  • Maximaal twee baasjes per hond.
  • Deelname op eigen risico.
  • Je moet lichamelijk en geestelijk in goede conditie zijn om mee te kunnen lopen.
  • Je hond moet redelijk sociaal zijn naar andere honden toe, te agressieve honden kunnen worden geweigerd.
  • Loopse teven kunnen niet deelnemen. De lessen die door een loopsheid gemist worden, kunnen niet gerestitueerd of ingehaald worden. Verwacht je dat je hond loops wordt tijdens de lesreeks, sla die lesreeks dan over.

Aanmelden

Enthousiast geworden en zin om mee te lopen met de Luisterwandeling? Meld je aan via het contactformulier.